facebooklogo      Instagram logo     

Als afgevaardigden van het ABT bestuur hebben Jan van de Noort en Marjo Prigge, de plechtigheid bijgewoond en wat was Marjo Prigge blij dat Jan een paraplu bij zich had. Tijdens de plechtige ceremonie en de mooie speeches kwam de regen met bakken naar beneden. 

De ceremonie vond plaats in Terwolde in het bijzijn van zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen, burgemeester Jos Penninx en diverse genodigden. De urnbijzetting werd door de naaste familieleden verricht, direct naast de 4 in Terwolde gelegen graven van de in juni 1943 omgekomen bemanningsleden.

Namens het ABT zijn er bloemen gelegd en na het spelen van de diverse volksliederen mocht iedereen de z.g. "poppy" in het graf deponeren. Het was heel indrukwekkend en mooi om mee te maken. 

Een klein stukje geschiedenis zoals dit werd verteld door de heer Piet Mölder.
In de nacht van 12 juni 1943, hoorde de heer Mölder sr. een zwaar gebrom langs zijn huis komen. Hij ging uit bed en zag voor het raam een brandend vliegtuig voorbijkomen. Hij hoorde een explosie, maar het brandend vliegtuig vloog laag over de grond richting Teuge. Hij ging weer naar bed. Maar kon niet slapen. Een paar uur later ging hij eruit om te kijken waar hij die explosie had gehoord. Er lag een jongeman die zijn vingers voor zijn mond hield om maar geen geluid  te maken. Dhr. Mölder zag direct dat het een vliegenier was, hij was gewond en kon niet lopen. Later bleek dat dit de heer Linton Stephenson was uit Canada. 

Hij had als enige de crash overleefd met de lancaster, zijn kameraden waren omgekomen en zijn laatste wens was om na zijn overlijden naast hen te komen liggen. Op zijn verzoek is de crew nu weer compleet. Linton Stephenson mocht 94 jaar worden.

Op de jaarlijkse herdenking, die ABT op 4 mei bij het monument op luchthaven Teuge (bij KIJK) organiseert zal het overlijden van Linton Stephensen een extra dimensie geven aan de plechtigheid.

Alles op een rij Nieuwsarchief

Word lid van ABT

Bent u betrokken bij ons dorp en wilt ABT steunen?

Word dan lid van Algemeen Belang Teuge.

 

WhatsHappening

WhatsApp

In Teuge is een actieve WhatsHappeninggroep om de buurt veilig te houden.

Klik hier om u aan te melden

 Welkom in Teuge

Informatieboekje voor nieuwe Teugenaren.

Voorkant Welkom in Teuge

 Klik op de afbeeding om het boekje te downloaden

Ga naar boven