facebooklogo      Instagram logo     

Het bestuur van Algemeen Belang Teuge nodigt u uit voor een bijeenkomst in het kader van een advies vraag over de aanleg van een zonnepark in Teuge.

De informatieavond als ook de activiteiten van de werkgroep dienen onder geen enkel beding te worden aangemerkt als participatie voor de realisatie van een zonnepark en/of het genomen initiatief. Het doel is een verkenning van vragen en ideeën van omwonenden en andere belanghebbenden in en rondom Teuge.

Datum    

Dinsdag 20 september 2022  om 20.00 uur  (zaal is open vanaf 19.30 uur)

Locatie

Dorpshuis op den Toega, de Zanden 92 Teuge

“Zonnepark in Teuge” Algemeen Belang Teuge

Algemeen Belang Teuge (ABT) staat voor het algemeen belang van het dorp Teuge. In dat kader heeft ABT jaren geleden een poging ondernomen te komen tot een energievoorziening voor het dorp Teuge. Hiervoor is toen samenwerking met de luchthaven Teuge en EnergieRijk Voorst gezocht. Voor ABT was van meet af aan belangrijk dat het plan voor het dorp meerwaarde zou moeten hebben.

Het eerste idee was in 2015 om op het terrein van de luchthaven een zonneveld in te richten. Dit idee stuitte toen op bezwaren  van de luchthaven in verband met veiligheid voor het vliegverkeer. Mede hierdoor is het plan toen niet doorgezet.

Doordat dit plan toen geen doorgang heeft gevonden hebben veel inwoners inmiddels zelf initiatief getoond en hebben zonnepanelen op hun daken geïnstalleerd. Ook zijn een aantal bedrijven op de luchthaven inmiddels van zonnepanelen voorzien.

ABT was de afgelopen twee jaar betrokken bij een overleg over de mogelijkheden voor energieopwekking/-opslag. Hierin waren de directie van de Luchthaven, de gemeente Voorst, ABT, Energierijk Voorst en Burgers met Energie vertegenwoordigd.

Buiten dit overleg om hebben de luchthaven en de fam. Schutte inmiddels een plan ontwikkeld en werd de vertegenwoordiging van ABT op 12 juli 2022 verrast met de presentatie van dit nieuwe plan. De familie Schutte heeft in dit nieuwe overleg op het Gemeentehuis in Twello een gebiedsontwikkelingsplan kenbaar gemaakt voor hun gronden aan de rand van Teuge. Deelnemers in dit overleg waren: Dhr H. Schutte, zijn adviseur Tom Nieuwenhuis, Zebra BV, OostNL, Luchthaven Teuge, ABT, Energierijk Voorst, Burgers met Energie en de gemeente Voorst. Eén van de bouwstenen van dit plan is een zonnepark van 25 Hectare gesitueerd aan de Zanden.

ABT is in het overleg gevraagd hiervoor de communicatie naar het dorp te verzorgen.

 Werkgroep ‘project Schutte’ (waaronder 25 ha Zonneveld):

Op basis van deze ontwikkeling heeft het bestuur ABT besloten een werkgroep zonnepark op te richten. De werkgroep heeft als doel op basis van reacties van dorpsgenoten uit te zoeken wat de voordelen, nadelen en mogelijkheden zijn ten aanzien van dit plan.

Op 20 september worden op de informatie avond de vragen van omwonenden verzameld en geclusterd als basis voor de opdracht verkenning van de werkgroep.  

De opdracht van ABT aan deze werkgroep is:

  • Inventariseer de vragen, meningen en ideeën van dorpsgenoten over het plan zonnepark in Teuge.
  • Beantwoordt de vragen, meningen en ideeën aan de dorpsgenoten en belanghebbenden op de informatiebijeenkomst in Teuge.

De werkgroep staat onder leiding van Arne Pruijt en bestaat uit een afspiegeling van inwoners en ondernemers uit en rondom Teuge.

De werkgroep stemt periodiek af met het bestuur van ABT en werkt aan de beantwoording van de vragen, meningen en ideeën van dorpsgenoten over het plan zonnepark in Teuge.

De antwoorden en adviezen worden gezamenlijk gedragen door de leden van de werkgroep.

Communicatie naar buiten verloopt via de voorzitter van Algemeen Belang Teuge, Lucas Harbers.

De werkgroep bestaat uit 8 leden en is als volgt samengesteld:

 4 mannen:          1 inwoner/melkveehouder Teuge Zuidzijde - 1 inwoner/recreatie-ondernemer Teuge Noord-Oostzijde - 1 inwoner Teuge Zuidwestzijde, 1 inwoner centrum dorp. 

 4 vrouwen:

1 inwoner Westzijde - 2 inwoners Noordzijde, - 1 inwoner Zuidzijde.

De vragen die zijn voorgelegd aan de werkgroep zijn:

  1. Kijkend naar de verschillende onderdelen in het projectplan Schutte: Wat is naar jouw mening per onderdeel het positieve en/of het negatieve effect voor jou persoonlijk of, indien van toepassing, voor jouw bedrijf?
  2. Dezelfde vraag, maar dan vanuit een ander gezichtspunt: kijkend naar de verschillende onderdelen in het projectplan Schutte: Wat is naar jouw mening per onderdeel het positieve en/of het negatieve effect voor het dorp resp. de omgeving?

Nadrukkelijk wordt gesteld dat de werkgroep geen actiegroep is maar zich richt op een objectieve peiling onder alle inwoners rond dit project m.b.t. hun mening over de effecten van de diverse onderdelen.

Informatieavond inwoners Teuge en overige betrokken omwonenden op 20 september:

Voor alle leden en omwonenden die hierin geïnteresseerd zijn.

Agenda

19.30 uur inloop
20.00 uur opening en presentaties
21.00 uur reacties verzamelen waarmee de werkgroep aan de slag kan
22.00 uur einde

De inhoud van de agendapunten is als volgt:

  • gedurende de eerste 45 minuten zullen zowel de directie dhr. Matthijs de Haan van de luchthaven als dhr. Harry Schutte een introductie geven over hun plannen, eventueel gevolgd door een korte vragenronde ter verduidelijking.
  • Vervolgens een korte pauze.
  • ‘Burgers met Energie’ stelt zich kort voor. Als collectief van inwoners uit de Gemeente Voorst werken zij aan lokale verduurzamingsprojecten. Burgers met Energie neemt hierna verder deel aan de avond als gesprekspartner.
  • Daarna worden de eerste overwegingen van de werkgroep gepresenteerd.
  • Tenslotte zal aan de aanwezigen in één of andere, nader te bepalen vorm input gevraagd worden m.b.t. hun standpunt over het gehele project/proces.
  • Deze vragen, opmerkingen en suggesties worden gebundeld.
  • Deze bundel vormt de basis voor ons als werkgroep.
  • We gaan hiervoor informatie verzamelen en werken aan een gedragen conclusie/advies.

 


NB. De leden van het ABT hebben deze uitnodiging ook via een mailbericht ontvangen. Bent u lid maar heeft u dit bericht niet ontvangen, kijk dan eerst even in de spam-map. Staat het bericht daar ook niet in, dan kunt u een bericht sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zorgen er dan voor dat uw gevens worden aangepast zodat u voortaan de mailberichten wel ontvangt.

 

Word lid van ABT

Bent u betrokken bij ons dorp en wilt ABT steunen?

Word dan lid van Algemeen Belang Teuge.

 

WhatsHappening

WhatsApp

In Teuge is een actieve WhatsHappeninggroep om de buurt veilig te houden.

Klik hier om u aan te melden

 Welkom in Teuge

Informatieboekje voor nieuwe Teugenaren.

Voorkant Welkom in Teuge

 Klik op de afbeeding om het boekje te downloaden

Ga naar boven